Τα βότσαλα μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό και ευχάριστο τρόπο για να μάθουν τα παιδιά να μετρούν και να εξασκούν τις βασικές μαθηματικές έννοιες, όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση. Είναι μία απόλυτα φυσική προσέγγιση, αφού τα παιδιά συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι και τα φυσικά αντικείμενα.
Πρώτα, γράφετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τους αριθμούς από το 1 έως το 20 σε κάθε βότσαλο. Αυτός ο τρόπος ενισχύει την αναγνώριση των αριθμών και βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με την αρίθμηση (Εικόνα 1).
Τοποθετούμε τα βότσαλα σε σειρά στο τραπέζι, ξεκινώντας από το 1 και προχωρώντας έως το 20. Μαζί με το παιδί, ψάχνουμε κάθε αριθμό με τη σειρά, βοηθώντας το να αναγνωρίσει και να μάθει να μετράει. Το παιχνίδι αυτό είναι κατάλληλο τόσο για παιδιά της προσχολικής ηλικίας όσο και για παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία και η δυσαριθμησία.
Σε αυτό το παιχνίδι, χρησιμοποιούμε δύο βότσαλα με αριθμούς, για παράδειγμα, το βότσαλο με τον αριθμό 1 και το βότσαλο με τον αριθμό 3. Ρωτάμε το παιδί: «Ξέρεις ποιος αριθμός θα σχηματιστεί από το 1 και το 3;» Το παιδί πρέπει να απαντήσει ότι σχηματίζεται ο αριθμός 13. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί κατανοεί τη διάκριση μεταξύ δεκάδων και μονάδων και εξασκείται στους αριθμούς.
Τοποθετούμε δύο βότσαλα με μονοψήφιους αριθμούς (π.χ. 5 και 3) και ζητάμε από το παιδί να τα προσθέσει. Το παιδί θα μάθει τη διαδικασία της πρόσθεσης και θα ενισχύσει τις δεξιότητές του στη βασική αριθμητική. Μπορούμε να το κάνουμε πιο διασκεδαστικό ζητώντας από το παιδί να επαναλάβει την πρόσθεση και με άλλους αριθμούς (Εικόνες 2, 3).
Για να προχωρήσουμε σε πιο σύνθετες μαθηματικές έννοιες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βότσαλο με διψήφιο αριθμό και ένα με μονοψήφιο. Για παράδειγμα, προσθέτουμε το 12 και το 5 και ζητάμε από το παιδί να βρει το αποτέλεσμα (Εικόνες 4, 5).
Για την αφαίρεση, τοποθετούμε δύο βότσαλα με μονοψήφιους αριθμούς (π.χ. 9 και 4). Ζητάμε από το παιδί να αφαιρέσει τον μικρότερο αριθμό από τον μεγαλύτερο και να βρει το αποτέλεσμα (Εικόνες 6, 7).
Αναλόγως, μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να αφαιρέσει έναν μονοψήφιο αριθμό από έναν διψήφιο, για παράδειγμα, από το 15 να αφαιρέσουμε το 7 (Εικόνες 8, 9).
Με αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά θα επιτύχουν τα εξής:
Αυτό το παιχνίδι είναι ιδανικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία και η δυσαριθμησία, καθώς συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και επιτρέπει τη φυσική αλληλεπίδραση με τα αριθμητικά σύμβολα.