Δίνοντας στο παιδί σας το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή του
  • Βασιλέως Γεωργίου 11Α, Πειραιάς 185 32

Επικοινωνήστε μαζί μας

Δυσορθογραφία: Δυσκολία στη Σωστή Ορθογραφία και Γραφή

Η Δυσορθογραφία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να γράφει σωστά τις λέξεις, παρά τις επαρκείς γνωστικές και αναγνωστικές ικανότητες του. Τα άτομα με δυσορθογραφία συχνά κάνουν ορθογραφικά λάθη, τα οποία μπορεί να μην είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας ή απροσεξίας, αλλά μιας διαταραχής που σχετίζεται με τη διαδικασία της απομνημόνευσης των ορθών γραπτών τύπων των λέξεων. Η δυσκολία αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανής σε περιόδους που απαιτούν αυξημένη προσοχή στην ακριβή γραφή, όπως κατά τη διάρκεια των σχολικών εξετάσεων.

Χαρακτηριστικά της Δυσορθογραφίας

Η δυσορθογραφία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, μερικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν:

  1. Σύγχυση Ομοίων Γραμμάτων: Τα άτομα με δυσορθογραφία συχνά μπερδεύουν γράμματα που μοιάζουν μεταξύ τους, όπως το “β” και το “ν”, το “π” και το “φ”, ή το “ε” και το “ε” με τον τόνο.
  2. Λάθη στη Χρήση Κανόνων Γραμματικής: Παρά την καλή κατανόηση των γραμματικών κανόνων, μπορεί να παρατηρηθούν επαναλαμβανόμενα λάθη σε λέξεις που δεν ακολουθούν τους τυπικούς κανόνες ορθογραφίας (π.χ. “αυτί” αντί “αυτή”, “ξέρω” αντί “ξερώ”).
  3. Προβλήματα στην Ανάγνωση και Γραφή Μακρών Λέξεων: Τα παιδιά με δυσορθογραφία μπορεί να έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη σωστή γραφή λέξεων που είναι μακρές ή περιλαμβάνουν δύσκολους συνδυασμούς γραμμάτων.
  4. Απώλεια Ορθογραφικής Σταθερότητας: Τα άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν εναλλασσόμενους τρόπους γραφής για την ίδια λέξη (π.χ. “καλημέρα” και “καλήμερα”), χωρίς να υπάρχει σαφής λόγος για αυτή τη διαφοροποίηση.
  5. Ευαισθησία στον Φωνολογικό Κώδικα: Στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν φωνήματα σε γράμματα, τα άτομα με δυσορθογραφία μπορεί να κάνουν λάθη, προσθέτοντας ή παραλείποντας φωνήματα (π.χ. “γερίο” αντί “γερό”).

Αιτίες της Δυσορθογραφίας

Η δυσορθογραφία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν:

  1. Γενετικοί Παράγοντες: Στην περίπτωση που υπάρχουν κληρονομικές τάσεις για μαθησιακές δυσκολίες στην οικογένεια, μπορεί να παρατηρηθεί η ανάπτυξη δυσορθογραφίας στα παιδιά.
  2. Διαταραχές Επεξεργασίας Γλωσσικών Δεδομένων: Ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται ή αποθηκεύει σωστά τις λέξεις και τη σωστή γραφή τους, γεγονός που οδηγεί σε σφάλματα στην ορθογραφία.
  3. Δυσλειτουργία του Φωνολογικού Συστήματος: Η δυσκολία στην κατανόηση και τη χρήση του φωνολογικού κώδικα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να συνδυάζει σωστά τα φωνήματα και τα γράμματα, προκαλώντας ορθογραφικά λάθη.
  4. Διαταραχές στην Κινητική Συντονιστική Ικανότητα: Η δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων του χεριού κατά τη διάρκεια της γραφής μπορεί να επηρεάσει τη σωστή αναπαραγωγή των γραμμάτων.
  5. Περιορισμένη Μνήμη Εργασίας: Τα άτομα με δυσορθογραφία μπορεί να έχουν δυσκολία στην αποθήκευση και ανακάλυψη των σωστών ορθογραφικών τύπων λέξεων από τη μνήμη τους.

Διάγνωση της Δυσορθογραφίας

Η διάγνωση της δυσορθογραφίας γίνεται συνήθως από ειδικούς ψυχολόγους ή παιδαγωγούς, που πραγματοποιούν αξιολόγηση των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού. Η διαδικασία περιλαμβάνει:

  1. Αξιολόγηση Ορθογραφικών Δεξιοτήτων: Οι επαγγελματίες αναλύουν τις γραπτές εργασίες του ατόμου, εντοπίζοντας τα λάθη και την συχνότητά τους, καθώς και τη φύση τους.
  2. Αξιολόγηση του Φωνολογικού Συστήματος: Εξετάζεται η ικανότητα του ατόμου να αντιστοιχίσει ήχους και γράμματα σωστά και να κατανοήσει τους κανόνες του φωνολογικού συστήματος.
  3. Αξιολόγηση της Μνήμης Εργασίας: Εξετάζεται η ικανότητα του ατόμου να αποθηκεύσει, να επεξεργαστεί και να ανακαλέσει γραπτά δεδομένα, για να εντοπιστούν πιθανοί περιορισμοί στην μνήμη εργασίας.

Στρατηγικές Παρέμβασης και Θεραπεία

Η δυσορθογραφία μπορεί να αντιμετωπιστεί με στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της γραπτής έκφρασης και της αναγνώρισης των ορθών λέξεων. Ορισμένες αποτελεσματικές στρατηγικές περιλαμβάνουν:

  1. Διδασκαλία Ορθογραφίας με Οπτικά Υποστηρίγματα: Η χρήση εικόνων, διαγραμμάτων ή χρωματισμένων λέξεων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απομνημόνευσης της σωστής ορθογραφίας.
  2. Ανασκόπηση Ορθογραφικών Κανόνων: Διδασκαλία των κανόνων της ορθογραφίας με τη χρήση παραδειγμάτων και επανάληψης βοηθά στην εμπέδωση των κανόνων αυτών.
  3. Διαχωρισμός Λέξεων σε Συστήματα Στρατηγικών: Οι λέξεις μπορούν να διαιρεθούν σε μέρη για ευκολότερη απομνημόνευση (π.χ. “φιλότιμος” -> “φι-λό-τι-μος”).
  4. Χρήση Ψηφιακών Εργαλείων και Εφαρμογών: Εκπαιδευτικά παιχνίδια και εφαρμογές που εστιάζουν στη σωστή γραφή και την ορθογραφία μπορούν να κάνουν τη μάθηση πιο ευχάριστη και αποτελεσματική.
  5. Αυτοεκτίμηση και Ενίσχυση: Η συνεχής ενθάρρυνση και η αποδοχή του παιδιού όταν κάνει προσπάθεια και προόδους στη γραφή είναι σημαντική για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Συμπέρασμα

Η δυσορθογραφία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει τη σωστή γραφή και ορθογραφία, χωρίς να συνδέεται με τη γενική νοημοσύνη του ατόμου. Με τη σωστή υποστήριξη και την εφαρμογή εξατομικευμένων στρατηγικών διδασκαλίας, τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στη γραφή και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους με τον καιρό. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η δυσορθογραφία με θετική διάθεση και υπομονή, για να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού και να γίνει η διαδικασία της μάθησης πιο ευχάριστη και αποτελεσματική.

Comments are closed