
Ο λογοθεραπευτής ασχολείται με τους παρακάτω τομείς: Οι διαταραχές της ομιλίας περιλαμβάνουν:
- Διαταραχές άρθρωσης: Δυσκολίες που παράγονται από ήχους και συλλαβές, ή λέξεις, οι οποίες λέγονται λανθασμένα, σε σημείο που οι ακροατές δεν μπορούν να καταλάβουν τι λέγεται.
- Διαταραχές γνώσης: Προβλήματα, όπως τραύλισμα , κατά την διάρκεια της ροής του λόγου, ο οποίος διακόπτεται από ανώμαλες στάσεις, επαναλήψεις, ή παράταση της ηχούς και των συλλαβών.
- Διαταραχές της φωνής, ή ανεπαρκής συντονισμός : Πρόβλημα με την ένταση, ή την ποιότητα της φωνής που αποσπούν την προσοχή των ακροατών, από το τι λέγεται. Αυτοί οι τύποι διαταραχών μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο, ή ενόχληση για ένα παιδί, όταν μιλάει.
Οι διαταραχές της γλώσσας μπορεί να είναι, ή δεκτικές, ή εκφραστικές:
- Δεκτικές διαταραχές: Δυσκολίες κατανόησης, ή δυσκολίες στη γλώσσα επεξεργασίας.
- Εκφραστική διαταραχές: Δυσκολία να τίθενται οι λέξεις μαζί, περιορισμένο λεξιλόγιο, ή αδυναμία να χρησιμοποιείται η γλώσσα με σαφή και κατανοητό τρόπο.
- Διαταραχές της γνωστικής επικοινωνίας: Δυσκολία με τις δεξιότητες επικοινωνίας, που αφορούν τη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, την οργάνωση, τη ρύθμιση και την επίλυση προβλημάτων.
- Δυσφαγία: Διαταραχές κατά την διατροφή, διαταραχές κατά την πόση, βήχας, φίμωση, και άρνηση λήψης τροφής.
Βοηθώντας το παιδί σας
Η συμμετοχή των γονέων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της προόδου του παιδιού, σχετικά με την ομιλία. Οι γονείς είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος του προγράμματος θεραπείας του παιδιού τους. Ζητήστε από τον θεραπευτή τις προτάσεις του και τις υποδείξεις του, σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας. Είναι σαφές ότι, όλα τα μέλη της οικογένειας, οφείλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια με υπομονή και κατανόηση.
Πότε πρέπει το παιδί μου να ξεκινήσει λογοθεραπεία;
Η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Τα παιδιά που συμμετείχαν σε θεραπεία νωρίς, ( πριν συμπληρώσουν τα πέντε έτη ), τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, από εκείνα που αρχίζουν θεραπεία αργότερα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν πρόοδο στη θεραπεία, μπορούν να προχωρήσουν ίσως, με πιο αργούς ρυθμούς.
Πόσο διαρκεί;
Η κάθε συνεδρία λογοθεραπείας διαρκεί 45 λεπτά και τα μαθήματα γίνονται μία με δύο φορές την εβδομάδα. Το χρονικό διάστημα είναι κάτι που εξαρτάται από τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί, τη συνεργασία των γονέων, καθώς επίσης και το θεραπευτικό πλαίσιο που θα ορισθεί από τον ειδικό.
Το Κέντρο « ΑΓΩΓΗ » αξιολογεί την κάθε περίπτωση του παιδιού και έχει ως στόχο την καλύτερη, αλλά και γρηγορότερη αποκατάσταση των δυσκολιών του, όπως επίσης και την υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειάς του.
Η Αγωγή είναι Επιστημονικό Κέντρο Λογοθεραπείας στον Πειραιά. Η επιστημονική μας ομάδα, είναι έτοιμη να δώσει λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα παιδιά, όσο σύνθετες και αν είναι. Οι συνεργάτες μας αξιολογούν τις ανάγκες κάθε παιδιού μέσα από μια σύγχρονη διαδικασία αξιολόγησης και καταρτίζουν ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό πρόγραμμα Λογοθεραπείας που εγγυάται τα ταχύτερα δυνατά αποτελέσματα. Καλέστε μας τώρα στο 211 100 45 45 προκειμένου να συζητήσετε τις ανάγκες σας με τον επιστημονικό συνεργάτη της Αγωγής. Θα χαρούμε να σας ακούσουμε.