Τηλ. : 2111004545, 6983737705  |  Διεύθυνση : Βασιλέως Γεωργίου 11Α, Πειραιάς

Δραστηριότητα γραμματισμού – ουράνιο τόξο, για παιδιά με δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δυσλεξία και για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Δραστηριότητα γραμματισμού – ουράνιο τόξο, για παιδιά με δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δυσλεξία και για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

Υλικά: Ρολά χαρτιού και νερομπογιές. (Εικόνα 1)

Χρησιμοποιούμε χρωματιστά ρολά χαρτιού, που τα βάφουμε στα χρώματα του ουράνιου τόξου με κάρτες της αλφαβήτας.

Για μικρά παιδιά, μπορούμε να κρύψουμε τα ρολά χαρτιού γύρω από το δωμάτιο και να παίξουμε με το παιδί το παιχνίδι: « το κυνήγι θησαυρού », ώστε να βρει το γράμμα που του έχουμε κρύψει. Με το παιχνίδι αυτό  μπορούμε να καταλάβουμε αν αναγνωρίζει το παιδί κάθε γράμμα.

Ένα ακόμα παιχνίδι είναι, να χρησιμοποιήσουμε τα ρολά για την ορθογραφία. Χρησιμοποιώντας επτά γράμματα, όσα είναι και τα ρολά (Εικόνες 2, 3). Πόσες νέες λέξεις μπορεί να κάνει το παιδί; Τα μικρότερα παιδιά θα επέλεγαν μόνο σύμφωνα, ή φωνήεντα.

Μπορούμε να κόψουμε σε κύκλους τα γράμματα της αλφαβήτας και να βάλουμε πίσω από κάθε γράμμα βέλκρο, ή σκριτς-σκρατς (Εικόνα 4).

Επίσης μπορούμε να γράψουμε εμείς λέξεις πάνω στα ρολά και να δούμε αν μπορεί το παιδί να διαβάσει την κάθε λέξη (Εικόνα 5).

Τι πετυχαίνουμε με το παιχνίδι γραμματισμού- ουράνιο τόξο;

  • Να μάθει το παιδί μέσα από το παιχνίδι την ορθογραφία των λέξεων.
  • Να μάθει το παιδί να διαβάζει σωστά.

Μιλένα Βολίκα
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός