Δημιουργείστε με τα βότσαλα ένα ευχάριστο παιχνίδι στα παιδιά, ώστε να μάθουν να μετράνε. Ιδανικός τρόπος για την καταμέτρηση, πρόσθεση και αφαίρεση, με μία σειρά από φυσικά αντικείμενα.
Χρησιμοποιούμε μία σειρά από βότσαλα, γράφοντας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τους αριθμούς από το 1 έως το 20. Το παιδί της προσχολικής ηλικίας μπορεί να παίξει με τα βότσαλα και να μάθει να μετράει. (Εικόνα 1)
Μπορούμε πάνω σ’ ένα τραπέζι να βάλουμε σε σειρά τα βότσαλα με τους αριθμούς που έχουμε γράψει, ξεκινώντας από το 1 και μαζί με το παιδί να ψάχνουμε τον επόμενο αριθμό, μέχρι να φτάσουμε στο 20.
Μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί της προσχολικής ηλικίας, αλλά και το παιδί που έχει παρουσιάσει δυσλέξια και δυσαριθμησία, μαθαίνει να μετράει.
Ένα άλλο παιχνίδι για τα παιδιά με δυσλεξία και δυσαριθμησία είναι να χρησιμοποιήσουμε δύο βότσαλα. Για παράδειγμα το βότσαλο με τον αριθμό ένα και το βότσαλο με τον αριθμό τρία και ρωτάμε το παιδί: « ξέρεις ποιος αριθμός θα σχηματιστεί από το 1 και από το 3; », το παιδί πρέπει να απαντήσει ότι θα σχηματιστεί ο αριθμός 13. Στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι ότι μαθαίνει τις δεκάδες και τις μονάδες.
Στη συνέχεια ένα άλλο παιχνίδι, είναι να τοποθετήσουμε δύο βότσαλα από μονοψήφιους αριθμούς και να τα προσθέσουμε μεταξύ τους, ώστε να δουν τα παιδιά τι αποτέλεσμα βγαίνει. (Εικόνες 2, 3).
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε μ’ ένα διψήφιο αριθμό και μ’ ένα μονοψήφιο αριθμό (Εικόνες 4,5).
Ένα ακόμα παιχνίδι είναι να τοποθετήσουμε δύο βότσαλα από μονοψήφιους αριθμούς και να τα αφαιρέσουμε μεταξύ τους, ώστε να δουν τα παιδιά τι αποτέλεσμα βγαίνει. (Εικόνες 6, 7).
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε μ’ ένα διψήφιο αριθμό και μ’ ένα μονοψήφιο αριθμό (Εικόνες 8,9).
Αυτό που έχουμε επιτύχει με τα βότσαλα είναι:
- Να μάθει να μετράει από το ένα έως το είκοσι.
- Μαθαίνει τις δεκάδες και τις μονάδες.
- Μαθαίνει πρόσθεση με μονοψήφιο και με διψήφιο αριθμό.
- Μαθαίνει αφαίρεση με μονοψήφιο και με διψήφιο αριθμό.
Μιλένα Βολίκα
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός