Τηλ. : 2111004545, 6983737705  |  Διεύθυνση : Βασιλέως Γεωργίου 11Α, Πειραιάς

Εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς – ABA

Εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς – ABA

Η επιστήμη της ανάλυσης συμπεριφοράς εφαρμόζεται σε μαθητές με, ή χωρίς αναπηρία, προκειμένου να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Μεταξύ άλλων επικεντρώνεται στην προσπάθεια κατανόησης του πώς λειτουργεί η συμπεριφορά, ή πώς πραγματοποιείται η μάθηση.

Η χρήση της εφαρμοσμένης ανάλυσης συμπεριφοράς –ABA είναι η τεχνική εκείνη που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό, να ζήσουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Η εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς- ΑΒΑ, αναγνωρίζεται ως η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του αυτισμού.


Κοινωνικές ιστορίες

Οι κοινωνικές ιστορίες είναι σημαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων ατόμων με αυτισμό, καθώς επίσης και για την κινητοποίηση της φαντασίας και της αλληλεπίδρασής τους.

Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί από έναν εκπαιδευτικό, χρησιμοποιώντας την, ως στρατηγική για την διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών σε παιδιά με αυτισμό. Μέσω των κοινωνικών ιστοριών, τα παιδιά μπορούν εν καιρώ να μάθουν από την πιο απλή δραστηριότητα, όπως λ.χ. το να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, έως και πιο σύνθετες, όπως το πώς να μετακινηθούν με το τρένο. Δεδομένου ότι τα παιδιά με αυτισμό ανταποκρίνονται καλύτερα συνήθως στις οπτικές πληροφορίες, ή οδηγίες, η κοινωνική ιστορία χρησιμοποίει οπτικές εικόνες και το κείμενο είναι γραμμένο σε πρώτο ενικό πρόσωπο ώστε το αυτιστικό παιδί να κατανοήσει και να μπορέσει να αντιμετωπίσει καταλλήλως μια κατάσταση.

Επιπροσθέτως μέσω της μεθόδου των κοινωνικών ιστοριών, τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μπορούν πιο εύκολα να υιοθετήσουν συμπεριφορές που θα τα βοηθήσει στην καθημερινή τους ζωή. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι κοινωνικές ιστορίες μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στο μυαλό ενός παιδιού, γι’ αυτό και οι ιστορίες αυτές πρέπει να προσαρμόζονται ξεχωριστά πάνω στο κάθε παιδί, εξηγώντας με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο, βήμα –βήμα, τι θα συμβεί σε περιπτώσεις όπου ενδεχομένως νιώσει ανήσυχο, ή ασφαλές και φυσικά, πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες. Τέλος, συμβάλουν βοηθητικά, ώστε το άτομο να μπορέσει να προετοιμαστεί για επικείμενες αλλαγές στην καθημερινότητά του.

Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών ιστοριών είναι:

  • Μοιράζεται ακριβείς πληροφορίες.
  • Έχουν καθησυχαστικό χαρακτήρα.
  • Είναι εύκολα κατανοητές.