Τηλ. : 2111004545, 6983737705  |  Διεύθυνση : Βασιλέως Γεωργίου 11Α, Πειραιάς

Προϋπόθεση σωστής επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια

Προϋπόθεση σωστής επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια


Μια βασική αρχή για την ανάπτυξη υγειών σχέσεων μέσα στην οικογένεια είναι η εγκαθίδρυση διαύλων επικοινωνίας με τα παιδιά μας.

Ο ρόλος ενός γονέα δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στη γέννηση και τη φροντίδα ενός παιδιού. Πρέπει να έχει απαραίτητα ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη ενός υγιή χαρακτήρα και στην εδραίωση μιας ισχυρής προσωπικότητας , η οποία θα σταθεό βασικό όπλο στα χέρια του παιδίου, ώστε να μπορέσει με ασφάλεια να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση στην εξελικτική του πορεία.
Η οικογένεια λοιπόν ως δυναμικό σύστημα αλληλοεξαρτόμενων μελών, πρέπει να καλλιεργεί σχέσεις που στηρίζονται στο σεβασμό και την εμπιστοσύνη μέσα από συνθήκες που ευνοούν την καλή επικοινωνία , τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσει ένα ζωντανό οργανισμό, ο οποίος θα αναπτυχθεί μέσα από βιώματα, εμπειρίες, επιτυχίες αλλά και αποτυχίες.
 
Κάποιες από τις συνθήκες αυτές είναι:

  • Σεβασμός στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του άλλου

   Ο γονιός θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι τα παιδιά είναι μικρότερα από εμάς , αλλά μαθαίνουμε κι εμείς από εκείνα. Επηρεάζουν με τον τρόπο τους το χαρακτήρα μας, τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την ελεύθερη έκφρασή τους και δεν καταπιέζουμε τη σκέψη και τη γνώμη τους. Είμαστε μαζί τους και όχι απέναντί τους!
 

  • Καλλιέργεια εμπιστοσύνης

Μέσα από την ενθάρρυνση και την καλλιέργεια πρωτοβουλιών δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε τα παιδιά και τα θεωρούμε ικανά να πετυχαίνουν στόχους. Είναι σημαντικό να τους δίνουμε χώρο και χρόνο να αναπτυχθούν ακόμα κι αν δεν καλύπτουν τις δικές μας προσδοκίες. Δεν προβαλουμε πάνω τους τους δικούς μας στόχους. Δεν περιμένουμε να πετύχουν ό,τι δεν πετύχαμε εμείς σαν παιδιά!
 

  • Συνεργασία

Μην περιμένετε ένα παιδί να αναπτύξει την πρωτοβουλία και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθησή του αν έχετε την αξίωση να σας ακολουθεί πάντα. Δώστε του κίνητρο να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του και συνεργαστείτε μαζί του, αφήνοντάς το να κάνει και λάθη. Συζητείστε μαζί του τι είναι σωστό και τι λάθος και συνεργαστείτε με σκοπό να βρείτε λύσεις που θα προάγουν την εξέλιξή του ως ισότιμο μέλος μέσα στην οικογένεια. Είστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι!
 

  • Εξατομίκευση

Αποφεύγετε τη σύγκριση του παιδιού σας ή την ταυτισή του με τα αδέλφια του ή τους συνομιλίκους του. Είναι ένα  λάθος που κάνουν πολλοί γονείς στην προσπάθεια τους να πείσουν το παιδί τους να υιοθετήσει μια συμπεριφορά. Υπάρχει κίνδυνος να φορτώσουμε το παιδί με παραπάνω ευθύνες που δεν του αναλογούν. Δώστε χώρο στο παιδί να αναπτύξει την προσωπικότητα, τις ικανότητες και τη δυναμική του. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό!
 

  • Επιβράβευση

Επιβραβεύβουμε την πορεία και την προσπάθεια και όχι απαραίτητα την επίτευξη του στόχου. Είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει ότι οι γονείς του το στηρίζουν στην προσπάθειά του και είναι αρωγοί του ακόμα κι αν αποτύχει. Σε αυτή την περίπτωση ειδικά βρίσκουμε κάτι θετικό να τονίσουμε και προσφέρουμε κίνητρο για να προσπαθήσει ξανά!
 

  • Οριοθέτηση

 Ίσως από τις βασικές αρχές για μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή. Ακούμε, σεβόμαστε, συμμαχούμε με το παιδί αλλά και βάζουμε σαφή όρια στις σχέσεις μας μαζί του. Αν μάθουν από την οικογένεια να οριοθετούνται θα δεχθούν την οριοθέτηση και στο σχολείο και με τους φίλους και με κάθε κοινωνική ομάδα που θα αλληλεπιδράσουν. Ένα παιδί μέσα στα όρια νοιώθει ασφάλεια να αναπτυχθεί. Ένα οριοθετημένο παιδί ξέρει τα όρια των άλλων και μπορεί να επιβάλλει τα δικά του απέναντι στους άλλους! Μη φοβάστε τα όρια …παρέχουν στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν ολοκληρωμένα την προσωπικότητά τους μέσα σ’ένα περιβάλλον αγάπης και φροντίδας.
 

  • Ενεργητική ακρόαση

  Βασική έννοια για την εδραίωση μιας σωστή επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Μάθετε να αφιερώνετε χρόνο σε αυτά που σας λένε τα παιδιά σας. Διαθέστε τον εαυτό σας στα παιδιά σας και μην προσποιείστε ότι τα ακούτε. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε και να κατανοήσετε το συναίσθημα που κρύβεται στα λόγια τους και δώστε τους να καταλάβουν ότι τα θεωρείτε ικανά να δώσουν μόνα τους τη λύση σε αυτό που τα απασχολεί. Με την ενεργητική ακρόαση ενισχύεται η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνια μέσα στην οικογένεια και χτίζουμε τα θεμέλια μιας σωστής επικοινωνίας με τα παιδιά, αποφεύγοντας ενδεχομένως μη φυσιολογικούς τρόπους να τραβήξουν την προσοχή μας, όπως την ανάπτυξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς , ζήλιας,απόσυρσης, κ.α.
 
Σ’έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, η οικογένεια αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς του παιδιού. Δώστε του τη δυνατότητα να νοιώσει αποδεκτό και ικανό να υπάρχει σε αυτό το σύνολο ως ισότιμο μέλος, αναπτύσσοντάς του την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια, μέσα από ισορροπημένες και υγιείς σχέσεις με τους γονείς του.
 
 
 
 
Κατερίνα Σολωμού
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος
Συνεργάτιδα του επιστημονικού κέντρου «Αγωγή»