Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της ανθρώπινης ιστορίας, αποτελεί η γλυκύτατη φιγούρα του Άγιου Βασίλη! Κάθε χρόνο, την περίοδο των Γιορτών, το ερώτημα που ταλανίζει πολλούς γονείς είναι : το αν τελικά πρέπει να αποκαλύψουν στο παιδί τους την αλήθεια για αυτόν τον χαριτωμένο ασπρομάλλη παππούλη που μοιράζει απλόχερα τα δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου.
Πολλοί αναρωτιούνται αν πρέπει να ενισχύσουν το ”ψέμα” ή να αποκαλύψουν την ”αλήθεια” από φόβο μη χάσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού τους.
Γενικά το να λέμε ψέματα στα παιδιά είναι κακό.
Ωστόσο το ”λευκό” ψέμα του Αγίου Βασίλη, είναι μια σύμβαση που μας επιτρέπεται να επαναλαμβάνουμε. Κι’αυτό γιατί ο μύθος του Αγίου αποτελεί φυσιολογικό και υγιές κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αποτελεί ένα διαχρονικό μύθο καλά ριζωμένο στην παράδοση κάθε τόπου.
Σύμφωνα και με πολλούς παιδοψυχολόγους, δεν αποτελεί κακό για τα παιδιά να πιστεύουν στο μύθο κάποιου ο οποίος έχει σαν σκοπό να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και να τους επιβραβεύει για την καλή τους συμπεριφορά. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι η φαντασία είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των παιδιών , που βοηθάει στο να γίνεται ο εγκέφαλός τους πιο δημιουργικός.
Τα παιδιά μέχρι τα 6 τους χρόνια, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ακόμα το φανταστικό από το αληθινό. Γι΄ αυτό και τους αρέσουν πολύ έντονα τα παραμύθια, γιατί εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες τους. Όταν ζητάνε το παραμύθι, σημαίνει ότι έχουν ανάγκη την ύπαρξή του, να πιστέψουν και να συμμετέχουν στο φανταστικό κόσμο.
Κάπως έτσι λειτουργεί και ο μύθος του Άγιου Βασίλη, ο οποίος αποτελεί την προσωπικότητα των Χριστουγέννων και της αγάπης για τα παιδιά.
Μέχρι την ηλικία αυτή, αν τους αρέσει ο μύθος του Άγιου Βασίλη, αφήστε το να το πιστεύουν. Μην κάνετε προσπάθεια να τα προσγειώσετε στην πραγματικότητα, αλλά ούτε να υπερθματίζετε την ύπαρξή του. Απλά στην ερώτηση ”Υπάρχει Άγιος Βασίλης;” , απαντήστε τους πόσο όμορφα νιώσατε εσείς όταν ήσασταν μικροί και βρίσκατε δώρα κάτω από το δέντρο, ή ακόμα τι σκέπτονται τα ίδια για το θέμα αυτό. Τα περισσότερα παιδιά, βαθιά μέσα τους και μεγαλώνοντας, παραδέχονται ότι γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά επέλεξαν να συντηρούν αυτό το παιγνίδι με την ύπαρξη του Αγίου.
Αν όμως το παιδί πραγματικά θέλει να ξέρει την αλήθεια για την ύπαρξή του και δεν πείθεται πλέον ότι ο παχουλός χαριτωμένος Άγιος περνάει μέσα από την καμινάδα, δεν έχετε παρά να μιλήσετε ανοικτά για αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει η ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Και δεν είναι άλλη από την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά που πρέπει να νιώσουμε όλες αυτές τις ημέρες και κάθε μέρα της ζωής μας.
Γιατί η ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών, που συνοδεύει ένας τέτοιος μύθος πρέπει να είναι πέρα ως πέρα αληθινή και οικουμενική κάθε μέρα.
Ο Άγιος Βασίλης είναι αγάπη, μαγεία, ελπίδα και ευτυχία και πρέπει κάθε ένας από εμάς να αφεθεί να το νιώσει όπως το νιώθουν και τα μικρά παιδιά.
Καλές Γιορτές γεμάτες μαγεία !!
Σολωμού Κατερίνα
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Συνεργάτιδα του επιστημονικού κέντρου «Αγωγή»